Ik ben aan het denken over wat ik ga vertellen op de avond”een andere kijk op mode”.

Er schiet van alles in mijn hoofd dat ik voornamelijk niet wil.

Ik geloof niet in beelden van slachthuizen laten zien, met als doel mensen bewust van hun vleesconsumptie te maken. Ik voel me zelf misselijk en slecht bij de verhalen en beelden van aan te wijzen uitbuiting en te voelen oneerlijkheid. Maar het is niet daardoor dat ik me verbonden voel met de kleermakers overal ter wereld en die niet de kansen hebben die ik krijg. Het is niet door ziek te zijn dat je bewuster wordt van je eigen lichaam. Bewuster worden is een keuze. En iemand informatie geven met als doel een bepaalde keuze te maken is manipulatie. Los van het onethische van manipulatie is dat dan ook geen keuze. De informatie geven over het hoe eraan toegaat in lageloonlanden of cijfers van hoeveel ongedragen kleding we rechtstreeks op de vuilnisbeld gooien leiden enkel tot het gevoel: IK BEN NIET GOED GENOEG. En dit is trouwens de oorzaak van de meeste ellende in de wereld. Dus een vicieuze cirkel volgens mij.

Als je iets doet of laat omdat je zo probeert goed te zijn, dan doe je geen goed voor jezelf. Dit zou je kunnen interpreteren als een vrijgeleide om enkel voor jezelf te leven. Ik denk dat de vraag waar ik mee zit is: hoe kan ik anderen inspireren om bewuster keuzes te maken in kleding en identiteit? Als je verder leest zal je ontdekken dat dit nog een tweede laag heeft.

Iedereen is de regisseur van zijn eigen leven. Dus het hoogste te bereiken resultaat is dat ik anderen inspireer tot regisseur. Uiteraard leg ik mijn lat daar. Maar ik probeer me er bewust van te zijn dat me dat diepgang, lastigheden en frustratie gaat opleveren. Daarom dat ik me beperk tot kledingpatronen. Patronen zijn de basis waarop kleding gemaakt wordt, in de kledingwereld althans. In de psychologie zijn dat het  herhaaldelijk verbinden van een aantal gedragingen, gedachten of gevoelens. In de beide betekenissen maken deze patronen deel uit van wie je bent. Als je iemand bent die elke week gaat sporten ben je een sportief iemand. De herhaaldelijke gedachten, gedrag en gevoelens met betrekking tot het sporten maken het een patroon. Dat patroon bepalen je identiteit. Het sport patroon, dat ik net aanhaalde, is een bewust patroon. Ik vermoed dat weinig mensen onbewust kiezen om te sporten. Er zijn uiteraard ook onbewuste patronen en patronen die zo voor de hand liggend zijn dat ze jezelf niet meer opvallen.

Wanneer kleding en identiteit in de bewuste categorie zitten, merk ik dat de keuzes die je maakt duurzaam zijn. Keuzes die je de ability geven om te sustain. Kleding en identiteit die het vermogen hebben om je te ondersteunen. Het zijn kleding en identiteit keuzes die bewuste patronen ondersteunen. Ik probeer een voorbeeld te geven maar doordat dit vanuit je inborst komt, is het geven van een voorbeeld van mezelf voor een ander misleidend of manipulerend. Als een wolf in schaapskleren gaat het voorbeeld jou komen vertellen dat je niet goed genoeg bent. Oordelen (over wie je bent) heeft weinig tot geen nut omdat het direct verbonden is met niet goed genoeg zijn. Ik probeer duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik moet zelf meerdere keren mijn tekst nalezen. Ik denk dat ik wil zeggen dat het iets is dat van binnenuit komt. Dat als het van buitenaf op je geplakt wordt, het volgens mijn wringt.

Zolang dat je de vraag stelt hoe moet ik dit doen, ben je volgens mij niet met bewust worden bezig maar met te zeggen: ik ben niet goed genoeg. Maar ja, hoe pak ik dit dan aan? Ik ben dus zelf ook niet goed genoeg in het aanpakken en duidelijk maken van wat ik wil zeggen.

Wat als ik dit samen met jou open gooi? Wat als ik vragen stel en jij die voor jezelf beantwoordt? We kunnen dit delen, als je dit wil, op de avond “een andere kijk op mode”. Ik stel zelf ook veel vragen aan mezelf en stimuleer me om nieuwsgierig te kijken naar mezelf. Dit is een oefening die door ze samen te doen ook kan helpen om je tweede en derde patroon naar boven te brengen. Door iemand te horen praten over kleding, kan je iets zien dat zo anders is dan hoe jij denkt en komt het jezelf als evident gaan zien naar boven. Ik leer evenveel als mijn klanten uit kleerkast anneliezes.

  • Leer  jezelf te anneliezeren. Via inspiratie ontleden we verschillende delen in je kleding patronen.
  • Ik stel je vragen, jij kiest of je je antwoord wil delen met de groep.
  • Ik bied je een oefening aan, jij haalt er uit wat je een meerwaarde geeft.
  • Luisteren naar wat je niet wil, kan dichter brengen bij wat je wel wil.

Suitably yours,
Annelies